tisdag 20 maj 2008

Köttbullar, gräddsås, pressgurka och kokt potatis

Middag: Köttbullar, gräddsås, pressgurka och kokt potatis
Dryck: Red Seal Ale


Tisdag: Hade en påse med hemlagade köttbullar i frysen. Skriver recpetet så som jag minns jag gjorde dem.

Köttbullar
600 g blandfärs
1 ägg
1 gul lök
3 dl mjölk
1 dl ströbröd
ansjovisspad från en burk ansjovis
1-2 tsk salt
1 vitpeppar- och 1 kryddpepparkorn per 100g färs
flytande smör eller olja till plåten.

Blanda mjölk och ströbröd och låt svälla. Under tiden skala och riv löken och stöt och mal pepparkornen i en mortel. Blanda i ägg, riven lök, ansjovisspad, salt och peppar i ströbrödet. Blanda i försen och rör med en träslev till en smet. Smaka av sältan (provstek lite av smeten). Smörj en ungsplåt med smör eller olja. Fukta händerna i kallt vatten och rulla små köttbullar (ju mindre ju godare!) och lägg direkt på den smorda plåten.
Stek i ugn i 200 grader i ca 20 min eller till köttbullarna fått fin färg. Vänta med att rulla köttbullarna tills de fått lite färg, annars kan de spricka och gå sönder. Vänd dem därefter med en stekspade med jämna mellanrum. Tag av köttbullarna från plåten och vispa ur pannan med vatten. Spara skyn till såsen och till att frysa in överblivna köttbullar i.

Gräddsås
1 msk vetemjöl
1 msk smör
skyn från köttbullarna
1 msk oxfond

1 msk Kikkoman soja
2 dl vispgrädde
salt, peppar

ev. Collorit

Smält smör i en kastrull. Fräs mjölet i smöret. Sila ca 4 dl av skyn och häll i kastrullen. Smaksätt med oxfond och soja och späd med vispgrädden. Koka upp under vispning. Smaka av med salt och peppar. Lägg i köttbullarna och lår sjuda några minuter.

Pressgurka
1 gurka
½ dl ättikssprit
1 dl socker
1½ dl vatten
1 knivsudd cajennpeppar
1 liten knippa persilja
salt

Rör ihop lagen (ättika, socker, vatten cayennpeppar och lite salt). Hyvla gurkan tunt med en osthyvel eller på rivjärnet. Varva gurka och persilja. Rör om och ställ kallt i ca 30 min.

Riktigt gott! Servera med köttbullarna i gräddsåsen med kokt fast potatis, pressgurka och rårörda lingon eller gele. Öl eller mjölk är gott till. Rött vin fungerar också bra, men riskerar att skära sig något med pressgurkan.

Inga kommentarer: