söndag 11 maj 2008

Pepparrotskött på kalv

Varmrätt: Pepparrotskött, kokt potatis
Dryck: Landsorts Lager, Östgöta Sädesbrännvin

Efterrätt: Rövargodis

Söndag: fantastiskt sommarväder. Gott om tid vid spisen. Kokade köttet redan på förmiddagen.

Recept - Pepparrotskött på kalv
1 kg kalvbog eller bringa
2 morötter
1 bit selleri
6-8 vitpepparkorn
1 stor lök
2 tsk salt

Sås
1-2 msk vetemjöl
2 msk smör
½ l av kalvbuljongen
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
riven pepparrot
salt, malen vitpeppar

Koka upp köttet i vatten, låt koka ett par minuter. Tag upp köttet, spola av det, diska ur kastrullen. Lägg tillbaks köttet + grönsaker, salt och pepparkornen, häll på vatten så det täcker. Låt sjuda i ca 1 h. Kolla med provsticka.Låt gärna köttet svalna i buljongen.

Sila av och tag bort fettet på buljongen. Smält smör, vispa i mjöl, häll på buljongen, mjölken och grädden och koka upp. Låt sjuda 5 min. Smaka av med salt, vitpeppar och rejält med pepparrot. Skär köttet i 2x2 cm stora bitar och lägg i såsen. Låt alltihop bli varmt. Servera med kokt potatis, knäckebröd och massvis med nyriven pepparrot. En ljus lager och ett kryddat brännvin, t.ex. Skåne, är nog godast till.

Recept - Rövargodis
2 dl havregryn
25 g smör
2-3 msk socker

Rör ihop alltsammans i en stekpanna. Stek på rätt så låg värme tills allt är lagom brunt.

Inga kommentarer: