måndag 19 maj 2008

Tigerräkor och färsk pasta, hemgjord äppleglögg och sockerkringlor

Middag: Tigerräkor och färsk pasta
Dryck: Muscadet Sèvre et Maine sur lie (torrt vitt vin)
Efterrätt: Hemgjord äppleglögg, sockerkringlor

Måndag: Hade ett halvt kilo tigerräkor kvar i frysen som fick tina i kylskåpet under dagen. Kakorna bakade jag i söndags. Med rätt planering tar nog inte maten mer än en kvart att laga.

Tigerräkor och färsk pasta.
ca 500 g tigerräkor
1 knippe salladslök (eller 1 liten purjolök)
1 gul paprika
1 dl grädde
1 dl lättcreme fraiche
1 klyfta citron
matolja till stekning
curry, salt och vitpeppar
färsk pasta

Hetta upp oljan ordentligt i en wok eller gjutjärnspanna. Stek curry, räkor, lök och paprika hastigt på hög värme. Häll på grädde, citronsaft från 1 klyfta och creme fraiche och smaka av med salt och vitpeppar och eventuellt mer curry. Koka någon minut, inte för länge för då blir räkorna sega. Servera med pasta och eventuellt med pesto.

Hemgjord äppleglögg
1 l äpplejuice
saften från 1 apelsin
1-2 kanelstänger
2 kryddnejlikor
1 stjärnanis
1 msk strösocker
ev. lite mörk rom

Koka upp allt, skumma av och låt sjuda i ca 10 min. Smaka av om det behövs mer socker. Sila glöggen och servera den rykande varm. Med en svätt rom i värmer glöggen ännu bättre.

Sockerkringlor (20 st.)
75 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde
2 dl vetemjöl
vatten
pärlsocker

Rör smör och socker mjukt. Rör i grädde och vetemjöl och blanda samman till en deg. Dela degen i 4 delar och dela sedan varje del i 5 delar. Rulla ut varje bit så att den blir 20 cm lång och forma till kringlor. Häll ut pärlsocker på en tallrik. Pensla kringlorna med vatten och vänd dem uppochner i pärlsockret och platta till lite. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ungen i 12 min i 175 grader. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: