Dryck: Lättöl
Efterrätt: Ingefärspäron, vaniljglass
Dryck: Sauternes
Måndag: 1 h till matlagning. Allt klart på under timmen. Börja med päronen och ställ dem i kylen. De är kalla lagom till efter maten.
Recept - Stekt fläsk, stuvade makaroner
200 g fläsk per person
olja till stekning
ev. salt.
5 dl Gammaldags Idealmakaroner
2 msk mjöl
4 dl mjölk
½ dl vispgrädde
salt, vitpeppar
nyriven muskotnöt
Stek fläsket i olja i en gjutjärnspanna. Koka makaronerna i 7 min. Låt rinna av i durkslag. Gör stuvningen under tiden som makaronerna kokar. Smält smör i en kastrull, rör ner smöret, häll på mjölk och grädde och koka upp. Vispa hela tiden så det inte bränner vid. Låt koka några minuter, späd ev. med mer mjölk. Smaksätt med salt, vitpeppar och nyriven muskotnöt. Rör i makaronerna och servera direkt. Lättöl passar perfekt till!
Recept - Ingefärspäron
1 stor burk päron
en liten bit ingefära
ev. socker och vatten.
Läll lagen i en kastrull. Dela ingefäran i mindre bitar. Koka upp lagen med ingefäran, låt koka en liten stund. Behövs mer lag häller man i vatten och socker. Smaka av, ha i mer ingefära om det behövs. Det ska smaka tydligt av ingefära. Lägg päronen i en skål, slå lagen över och ställ päron och lag kallt. Servera med vaniljglass eller vispad grädde. Sauternes var perfekt till!
Tips: Om päronen är fasta (t.ex. ICAs päron på burk) kan man låta päronen koka med i lagen någon minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar